Hoe het begon
In 2001 werd in Wittevrouwenveld het eerste Manus van Alles-festival georganiseerd.
Een groepje mensen met allen een warm hart voor Wittevrouwenveld wilde verbinden: de band versterken tussen mensen onderling met hun diverse culturen en achtergronden.
Verscheidenheid van dans en muziek uit verschillende culturen brengt mensen bij elkaar, zo was de gedachte. Voeg een braderie toe waar van alles te kopen en te proeven is, doe er een drankje bij en de eerste editie van het festival zou een goede kans van slagen hebben.
Het eerste Manus van Alles-festival werd enthousiast ontvangen. Dus redenen genoeg om het vervolgens nog 18 keer te organiseren.
Van een kleinschalige opzet is het festival geleidelijk uitgegroeid tot een volwaardig festival, populair in heel Maastricht en ver daar buiten.
Vast onderdeel van het festival zijn de schoolactiviteiten geweest. Voorafgaand aan het festival werden op de basisscholen in de wijken in en rondom Wittevrouwenveld optredens en workshops verzorgd. Kinderen maakten zo kennis met dans/zang en gebruiken uit andere culturen.
Festival zondag
Negentien achtereenvolgende jaren, op de vierde zondag van juni, stond het Wittevrouwenveld in het teken van het multiculturele festival. Op drie, sommige jaren zelfs op vier podia was het genieten geblazen van lokale en internationale dans en muziek.
Artiesten uit tal van landen met een grote diversiteit aan culturen, brachten een dag lang een bijzondere mengeling van kleuren en geuren in de wijk. De Maastrichtse cultuur werd daarbij niet vergeten. Veel bekende Maastrichtse artiesten hebben met enthousiasme hun opwachting op het festival gemaakt.
Ook voor de kids waren er op het festival ieder jaar volop attracties. Leuke spellen, sportieve uitdagingen en tal van mogelijkheden om creatief aan de slag te gaan.
‘Multicultureel festival met Maastrichtse ambiance’ was zonder meer dé passende omschrijving van het festival. De Maastrichtse ambiance trok de laatste jaren veel bezoekers van buiten de stad en zelfs uit het buitenland. Met meer dan 10.000 festivalgangers zette het Wittevrouwenveld en Maastricht multicultureel op de kaart.
Black Gospel
In 2007 is Black Gospel Wittevrouwenveld de eerste maal georganiseerd door de Manus van Alles organisatie. Een goed concert met een multicultureel tintje organiseren in de aanloop naar Kerstmis was de uitdaging.
In de loop der jaren heeft een keur aan Black Gospel-koren de liefhebbers in vervoering gebracht in de Onze Lieve Vrouw van Lourdes-kerk. Mattie toonde zich altijd een uitmuntend gastheer.
Hoe nu verder?
Het Manus van Alles-festival heeft in 19 edities veel hoogtepunten gekend. Het Wittevrouwenveld heeft zich altijd van haar beste multiculturele kant laten zien.
Maar tijden veranderen.
Tijdens de voorbereidingen van de 20ste editie werden we als organiserend comité geconfronteerd met de beperkingen door alle corona-maatregelen. Dat jaar geen festival. Met alle noodzakelijke voorbereidingen en het corona-virus dat nog steeds rondwaarde bleek ook de editie van 2021 en 2022 niet haalbaar.
In de aanloop naar 2023 hebben we ons als organiserend comité moeten bezinnen op de toekomst van het festival. Er waren cruciale mensen weggevallen waarmee veel onmisbare kennis en ervaring verloren zijn gegaan. Bij anderen begonnen de jaren te tellen. Met nieuwe mensen een festival optuigen dat aan de hoge eisen en verwachtingen zou voldoen zou onbegonnen werk zijn.
Dus met weemoed in het hart hebben we na veel wikken en wegen besloten met de overgebleven mensen geen Manus van Alles-festival meer te organiseren.
Maar…
Het organiseren zit toch nog een beetje in het bloed.
Daarom organiseren we als feestelijke afsluiting van een memorabele periode in oktober 2023 een bijzonder Black Gospel concert.
We hebben daar een topkoor voor gevraagd. Dit concert wordt een soort klap op de vuurpijl en daarmee luiden we meteen een nieuwe serie jaarlijkse Black Gospel Wittevrouwenveld concerten in.
Wie we niet zullen vergeten
Het festival heeft uiteindelijk alleen kunnen bestaan dankzij de tomeloze inzet van onze vrijwilligers. Sponsoren en sympathisanten hebben onmiskenbaar hun bijdrage geleverd.
Tot slot natuurlijk moeten we de Wittevrouwenvelders en andere bezoekers danken. Want zonder alle enthousiastelingen zou er nooit zo’n mooie reeks Manus van Alles-festivals zijn geweest:
Chapeau!
Indien u gebruik wil maken van onderstaande foto’s van Charlotte Lagro (C) kunt u contact met ons opnemen.


























































































































